HET VERHAAL

Buitengewoon, of voluit Facilicom Buitengewoon, is een sociaal onderneming en onderdeel van Facilicom Group. Met ondersteuning vanuit de divisies van Facilicom Group kunnen wij onze missie “een baan voor wie wil werken” najagen en waarmaken. Met Facilicom Group als achterban hebben wij een enorm platform om impact te maken en kunnen tegelijkertijd gebruik maken van alle expertise die al in onze organisatie aanwezig is (bijv.: PR en communicatie, HR shared services, business control). We beschikken hiermee over een enorme aanjager omdat we vanuit een professionele organisatie kunnen acteren en veel organisatie- en uitvoeringskracht kunnen koppelen aan onze ambities.

Buitengewoon, of voluit Facilicom Buitengewoon, is een sociale onderneming en onderdeel van Facilicom Group. Met ondersteuning vanuit de divisies van Facilicom kunnen wij onze missie “een baan voor wie wil werken” najagen en waarmaken.

Met Facilicom Group als achterban hebben wij een enorm platform om impact te maken en kunnen tegelijkertijd gebruik maken van alle expertise die al in onze organisatie aanwezig is (bijv.: PR en communicatie, HR shared services, business control). We beschikken hiermee over een enorme aanjager omdat we vanuit een professionele organisatie kunnen acteren en veel organisatie- en uitvoeringskracht kunnen koppelen aan onze ambities.

Waar zet Buitengewoon zich voor in?

Wij vinden dat iedereen die wil werken, die kans zou moeten krijgen. In Nederland (maar ook in België waar Buitengewoon projectmatig ook actief is), staan nog vele honderdduizenden mensen langs de kant en kunnen dus niet mee doen.

"Als afstand (tot de arbeidsmarkt) niet bestaat, heeft iedereen een kans."

Dit zijn heel vaak talentvolle, gemotiveerde mensen die zelfstandig niet of slecht een baan kunnen vinden of behouden. Gelijktijdig hebben bedrijven nog altijd veel moeite om goede mensen te kunnen vinden en blijft krapte op de arbeidsmarkt ook in de komende jaren (zeker in specifieke sectoren) een groot probleem. Dit vinden wij onverenigbaar en dus zijn wij opgestaan om hier iets aan te doen. Buitengewoon overbrugt de afstand die mensen ervaren en kijkt naar wat iemand nodig heeft om aan de slag te kunnen. In veel gevallen is het zorgdragen voor een introductie, de juiste opstap, het regelen van de juiste begeleiding, het coachen van het leidinggevenden en/of het geschikt maken van functies voor mensen met een (arbeids-)beperking. Ons credo is: Als afstand (tot de arbeidsmarkt) niet bestaat, heeft iedereen een kans.

Ontwikkelingen in de afgelopen jaren

Maart-Nov ‘17

Start project “Facilicom wordt de meest inspirerende en inclusieve onderneming voor en met iedereen” Advies/uitkomst: oprichting kenniscentrum en sociale onderneming binnen Facilicom Group

November ’17

Akkoord directieraad oprichting kenniscentrum en sociale onderneming

November ’17-Mei ’18

Ontwikkeling propositie, merkbelofte en missie Facilicom Buitengewoon

April ‘17

Lancering kennisportaal Facilicom Inclusief op Faciwiki

Mei ‘18

Inschrijving KvK en oprichting statuten Facilicom Buitengewoon

Mei ‘18

Start eerste kandidaat Jesse Buitengewoon bij FS in (toen nog) Huizen

Juni ‘18

Lancering Facilicom Buitengewoon op locatie a.s.r. Utrecht – start eerste groep in ontwikkeltraject

April ‘19

Evaluatie in directieraad Buitengewoon, groen licht voor continuering Buitengewoon + opschalen richting Rotterdam en bieden landelijke ondersteuning divisies bij werving en begeleiding SROI kandidaten

Juli ‘19

Start Buitengewoon projectmanagement SROI opdracht COA/Trigion

Augustus ‘19

Uitbreiding projectmanagement SROI RBO en DJI

Okt ’19

Winnaar Europese prijs ECHA Commitment to diversity on the workforce

Najaar ’19 – heden

Onderdeel projectteam ontwikkeling Food&i

September ‘20

Start Strategie en Focus traject Buitengewoon’21 en verder

December ’20

Directieraad, blik vooruit!

Eind 2020 bestaat Buitengewoon uit 6 bevlogen professionals maar kent het bedrijf een grote schare aan ambassadeurs vanuit het gehele concern. Het is meer en meer een (in- en extern) uithangbord. Veel collega’s zijn supertrots op het initiatief Buitengewoon en op hun werkgever Facilicom Group dat dit een podium biedt. Het is al lang niet meer alleen een bedrijfje dat kwetsbare mensen een kans biedt. Inmiddels laten we ook zien dat het grote commerciële waarde biedt voor onze divisies en is het een unieke pijler rondom maatschappelijk betrokken ondernemen voor onze divisies en opdrachtgevers.

Toekomstbeeld

In de ideale wereld zou ons initiatief (en bedrijf) over een paar jaar overbodig zijn. De realiteit zal laten zien dat we ook dan nog hard nodig zijn om inclusie te bevorderen en de (sociale) impact te vergroten. Het is mooi dat we mogen voorzien in een blijvende behoefte en van waarde mogen zijn voor de mensen die we vertegenwoordigen en natuurlijk voor al onze collega’s binnen Facilicom. Wel zullen we zien dat inclusief werkgeverschap, sociaal inkopen en ondernemen steeds meer ‘gewoon’ wordt binnen onze divisies en dat onze focus zal verschuiven. De directe en indirecte impact die wij met Buitengewoon maken, zal zorgen dat wij telkens opnieuw zullen kijken waar we waarde kunnen toevoegen. Wij denken dat de ‘urgentie’ om sociaal en inclusief te ondernemen alleen maar groter zal worden, opdrachtgevers en toekomstige medewerkers verwachten (straks) niets anders van hun toekomstige leverancier of werkgever.

Wat is de drijfveer/doel van Buitengewoon?

Wij gaan voor maximale sociale impact binnen Facilicom en willen vooral ook anderen inspireren om ons voorbeeld te volgen. Iedereen kan vanuit zijn rol iets doen om van betekenis te zijn voor anderen. Het maakt je werk (en de wereld om je heen) zoveel mooier en leuker. Het zou heel mooi zijn als Buitengewoon meer en meer “een movement of community” wordt waar je wel bij wilt/moet horen omdat je het écht belangrijk vindt. Impactondernemingen als Buitengewoon hebben ook een verantwoordelijkheid om kennis te delen en buiten de gebaande paden te denken. Ook hier zien we een belangrijke rol voor onszelf weggelegd. Wij helpen en ondersteunen anderen om soortgelijke (kleine of grote) initiatieven te starten.

Meer informatie over de drijfveer van Buitengewoon? Neem dan contact met ons op.