donderdag 24 december

Maak zelf glühwein of warme chocolademelk

Het zijn de december-classics bij uitstek: glühwein en warme chocolademelk. Beide even lekker. En beide even makkelijk om zelf klaar te maken. Let maar op, dan smaakt dat glas glühwein of die beker chocolademelk nog lekkerder!

Zó maak je glühwein

  • Zet de wijn op in een pannetje op een laag vuur. Zorg dat de wijn niet aan de kook raakt, want dan verdampt de alcohol.
  • Voeg de kruidnagels, steranijs en kaneel toe.
  • Snijd de citroen en sinaasappel in partjes en voeg toe (hoe meer citroen, hoe zuurder. Hoe meer sinaasappel, hoe zoeter).
  • Voeg eventueel suiker toe. Hoe zoet je de glühwein maakt is aan jou.
  • Laat het geheel vervolgens met de deksel erop op een laag vuur staan om op smaak te komen. Minstens een kwartier, maar langer is nog beter.
  • Let te allen tijde dus op dat de glühwein niet aan de kook raakt. Is je glühwein goed op smaak gekomen? Pak er dan een grote soeplepel bij, schenk in en genieten maar!

Ingredienten glühwein

Recept voor 6 personen

+ 1 liter rode wijn + 1 sinaasappel + 1 kaneelstokje + 4 kruidnagels + 2 eetlepels suiker (of meer of minder, afhankelijk van wat je lekker vindt) + 2 steranijs + Halve citroen

Zó maak je warme chocolademelk

  • Meng de suiker met de cacao in een beker. Voeg een klein scheutje water toe en roer goed door tot je een egaal donkerbruin papje hebt.
  • Schenk de melk erbij en roer goed door tot je een heerlijke chocolademelk hebt.

Je kunt je chocolademelk ook nog ‘aankleden’, bijvoorbeeld met:

  • Een dot opgeklopte slagroom erop
  • Stukjes marshmallow
  • Een reepje sinaasappelschil meekoken met de melk
  • Een snufje cayennepeper erdoor doen voor een beetje pit
  • Een klein beetje oploskoffie erdoor roeren voor een extra kick

Warme chocolademelk

Recept voor 1 beker

+ halve tot 1 eetlepel suiker (afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben) + 2 eetlepels cacao + 200 ml melk