Andijviestamppot

by Paul Boumans

Ingrediënten voor 4 personen

800 gr zachtkokende aardappelen 1 stronk andijvie of 500 gr voorgesneden andijvie 150 gr jonge kaas 125 gr spekreepjes scheutje melk klontje roomboter peper en zout

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd in kleine stukken en kook deze in een grote pan in zo'n 20 minuten gaar. Was en snijd ondertussen de andijvie in kleine reepjes, dat is zo gedaan en vers is toch altijd lekkerder dan een zak voorgesneden andijvie. Andijvie snijden is trouwens heel makkelijk: scheur een paar bladeren van de stronk en leg deze op elkaar, vouw nu dubbel of rol op en snijd kleine strookjes. Zo gedaan!
  2. Bak de spekreepjes in een koekenpan tot ze krokant zijn en lepel ze uit de pan, houd het vet nog even op een laag vuurtje in de pan. Snijd intussen van een stukje jonge kaas kleine blokjes om deze zo door de stamppot te mengen, vierkante blokjes van circa een halve centimeter zijn groot genoeg.
  3. Giet na 20 minuten de aardappelen af, doe het spekvet samen met een klontje roomboter en een scheutje melk in de pan en stamp tot een smeuïge puree. Kruid met wat peper en zout en doe er daarna de gesneden andijvie bij, zet even een paar minuten een deksel op de pan (laag vuur) zodat de andijvie een beetje slinkt.
  4. Stamp de andijvie nu door de aardappelpuree en doe de spekreepjes en kaasblokjes erbij. Je moet even stampen tot je een mooie smeuïge stamppot krijgt. Eventueel nog een beetje kruiden met peper en zout en klaar is je stamppotje.

Eet smakelijk!