Hamburgers met friet

by Rini Lurling

Ingrediënten voor 8 hamburgers

1 kg ribstuk of goede gehakte biefstuk Olijf olie 1 ui, gepeld en fijn gehakt Een mespunt koriander zaad Zeezout en zwarte peper uit de molen Handvol vers van het stuk geraspte Parmezaanse kaas 1 opgehoopte eetlepel Engels mosterd 1 groot scharrelei 100 gr broodkruim 8 hamburgerbroodjes

Voor de patat

2 kg grote aardappelen, ongeschild in reepjes van 1cm dik 1 hele bol knoflook Zwarte peper uit de molen 2 verse takjes rozemarijn Geraspte schil van een citroen 3 eetlepels zeezout.

Bereiding hamburger

  1. Gebruik je een ribstuk? Snij deze dan eerst in plakken en hak ze daarna in de keukenmachine fijn. Doe het vlees in een kom. Bak in een grote koekenpan in wat olijfolie de uitjes op 5 min. op laag vuur tot ze zacht zijn maar niet bruin. Doe de uitjes bij het vlees in de kom.
  2. Wrijf in een vijzel de komijn- en korianderzaadjes fijn met een snufje zout en wat peper uit de molen. Doe dit dan ook bij het vlees in de kom.
  3. Doe vervolgens de Parmezaanse kaas, de mosterd, het ei en de helft van het broodkruim erbij en kneed alles goed door elkaar.
  4. Als het mengsel te kleverig is, kun je er nog wat meer broodkruim bij doen.
  5. Leg een stuk bakpapier op een blad of een groot bord en strooi er wat van de rest van het broodkruim op. Vorm 8 dikke burgers van het vlees en leg die op de kruimels op de plaat.
  6. Strooi er ook wat kruimels overheen en druk ze aan. De hamburgers worden lekkerder als ze gekoeld zijn voordat ze gebakken worden, dus leg ze eerst nog een uurtje in de koelkast.

Bereiding hamburger

  1. Zet een halfuur voordat je de hamburgers gaat bakken een grote bakplaat in de oven en verwarm die voor op 230 graden. Kook de aardappelreepjes (met schil) ongeveer 10 minuten voor in gezouten kokend water en laat ze in een vergiet uitlekken. Verhit wat olie in een koekenpan, sla de bol knoflook plat en doe de teentjes samen met de patatten in de pan. Hussel alles in de olie door elkaar en strooi er wat zwarte peper uit de molen over.
  2. Schep de inhoud van de pan op de voorverwarmde bakplaat en bak deze in 20-25 minuten krokant en goudbruin in de oven.

Rozemarijnzout

  1. Pluk de naaldjes rozemarijn af en doe ze samen met de citroenschil en het zout in de vijzel. Stampt dit allemaal tot een groene pasta, doe er als het te nat is eventueel extra zout bij. Wrijf het mengsel voor een zeet en zet het opzij tot je klaar bent om het eten op tafel te zetten.

Haal de hamburgers uit de koelkast en bak ze in een klein beetje olijfolie 8-10 minuten- afhankelijk van de dikte en de gewenste gaarheid – op matig vuur. Draai ze een paar keer om. Serveer ze op de geroosterde broodjes met ketchup en de patat die je hebt bestrooid met rozemarijnzout.

Andere dingen die lekker zijn op je hamburger zijn plakjes augurk, plakjes vleestomaat, dunnen plakjes kaar, rauwe uienringen, sla of zelfs een gebakken ei.

Eet smakelijk!