Viola’s pasta met romige broccoli- en courgettesaus en kabeljauw met parmezaankorstje

by Viola van der Lely

Ingrediënten voor 4 personen

De pasta 1 grote ui 2-3 knoflooktenen 7 gram salie 1 flinke broccoli 1 courgette 350 gram trottole (pipe rigate mag ook) 1 doosje cherrytomaatjes 40 g parmezaanschilfers 1 el olijfolie 1 el bloem 250 ml melk peper en zout

De kabeljauw 400 gr. kabeljauwhaas 40 gr bloem 30 gr broodkruim 40 gr parmezaanse kaas geraspt 2 eieren Zonnebloemolie Zeezout en peper

Bereiding

  1. Meng in een kom het broodkruim de Parmezaanse kaas, zeezout en peper. Neem 3 diepe borden, schep het broodkruim mengsel over in een diep bord.
  2. Klop in het tweede bord de eieren, doe de bloem in het laatste bord en meng er wat zeezout en peper door. Haal de kabeljauw eerst door de bloem, ( klop het overtollige er af) dan door het ei en als laatste door het broodkruim mengsel.
  3. Wikkel de kabeljauw in aluminium folie en leg het 2 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 220 gr.
  4. Snijd de broccoli in roosjes. Pluk de blaadjes salie en snij fijn. Was en halveer de cherrytomaatjes, doe ze in een schaaltje en zet apart.
  5. Breng water aan de kook en voeg de broccoliroosjes en een snuf zout toe. Kook beetgaar in 3 minuten. Schep de broccoliroosjes uit het hete water, hou even apart. Snipper de ui en rasp de knoflooktenen fijn.
  6. Snijd de courgette in grove blokjes. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de uiensnippers glazig. Voeg na 2 minuten de geraspte knoflooktenen en de blokjes courgette toe. Na nog 2 minuten voeg je de gekookte broccoliroosjes toe. Roerbak 1 minuut en strooi er de bloem over. Voeg de melk en salie toe en breng aan de kook.
  7. Mix fijn met de staafmixer en breng de saus op smaak met peper en zout. Zet het vuur laag zodat de saus wel warm blijft maar niet pruttelt (want dan koekt het aan).
  8. Vet een ovenschaal of bakplaat in met een beetje olie, leg de vis er in en besprenkel deze met rest van de olie. Bak de kabeljauw 15 tot 20 minuten afhankelijk van de dikte mooi goud bruin en knapperig.
  9. Kook de trottole (of pipe rigate) al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en schep voorzichtig door de saus. Serveer de pasta met een groot stuk parmezaan om zelf te raspen en met de cherrytomaatjes om zelf naar smaak toe te voegen. Serveer de kabeljauw apart of het bord erbij. Variatietip: in plaats van kabeljauw met parmezaankorstje is het ook heel lekker om de pasta te serveren met uitgebakken baconstrips (over het gerecht gedrapeerd). Een hele smakelijke en makkelijke variant!

Eet smakelijk!