Milieu
Facilicom Group investeert in een duurzame toekomst
We zijn bezig aan een transitie waarin we allemaal duurzamer en milieubewuster gaan leven. Als één van de grootste werkgevers hechten wij dan ook veel waarde aan dit onderwerp. Verduurzamen betekent voor ons het creëren van een gezonde balans tussen mens, milieu en de economie. En duurzame bedrijven hebben, in onze optiek, een beter toekomstperspectief dan niet-duurzame bedrijven.
Facilicom heeft als (hoofd)doel om in 2030 zoveel als mogelijk met zijn eigen activiteiten CO2-neutraal te zijn. Daarom blijven we stappen zetten, ook weer in 2023. Het gaat dan over onderwerpen als duurzame gebouwen, de inkoop van groene stroom en de opwek van groene stroom uit zonnepanelen. En met de uitbreiding van onze laadvoorzieningen stimuleren we de elektrificatie van ons wagenpark. In 2024 werken we aan scenario’s voor een volledig elektrisch wagenpark en CO2-neutrale panden. Momenteel is 20% van ons eigen wagenpark (personenauto’s en bestelbussen) elektrisch. Dat worden er steeds meer, aangezien de ambitie er ligt om het volledige wagenpark te elektrificeren voor 2030. Voor onze panden wordt gewerkt aan een strategisch huisvestingsplan, waarbij gasloos het uitgangspunt is. Met verhuurders zijn we in onderhandeling om te verduurzamen en meer laadcapaciteit voor onze elektrische voertuigen te realiseren. Voor aflopende huurcontracten waarbij de verhuurder geen ambities heeft om te verduurzamen, gaan we op zoek naar een nieuwe, gasloze locatie.
Naast het (hoofd) doel om zoveel als mogelijk is CO2-neutraal te willen zijn voor onze panden en wagenpark (scope 1 en 2) binnen onze eigen activiteiten, spelen de thema’s circulariteit en Food waste een steeds prominentere rol binnen de bedrijfsvoering. Het hergebruiken van koffiebekers, afvalscheiding en een gezonde duurzame catering zijn de eerste stappen die hier in zijn gezet. Bovendien vragen steeds meer opdrachtgevers ons om hulp en advies bij het verduurzamen van hun gebouwen en facilitaire processen. Bij opdrachtgevers werken we samen om de biodiversiteit in de stedelijke- en bebouwde omgeving te verbeteren en het gebruik van circulaire producten te stimuleren.
We willen de komende jaren nog pro-actiever aan de slag. Een eigen ambitieuze duurzame koers varen en daar projectmatig mee aan de slag gaan met de divisies. We gaan een stip op de horizon zetten en een concreet plan opstellen hoe we daar stap voor stap gaan komen. Vervolgens kan elke divisie aan de slag met haar eigen onderwerpen. En met diezelfde planmatige aanpak willen we onze klanten helpen en inspireren. Elke keuze die we als bedrijf, divisie of medewerker maken, moet een stap in de goede richting zijn.
CO2-prestatieladder
Onderstaand is de CO2-uitstoot weergegeven die we jaarlijks berekenen voor de CO2-prestatieladder waarbij we gecertificeerd zijn op niveau 3. Hierbij is 2019 als basisjaar genomen. Deze CO2-berekening betreft de scope 1 en 2 activiteiten en de zakelijke declaraties vanuit scope 3. In 2023 is ten opzichte 2019, een CO2-reductie gerealiseerd van 43% op onze totale uitstoot. In absolute cijfers is dit een verschuiving van 18.020 ton CO2 naar 10.224 ton CO2. Hier heeft de elektrificatie van het wagenpark voor 2023 een aanzienlijke bijdrage aan geleverd.
De CO2-uitstoot van scope 3 zal verder berekend worden in het kader van de CSRD en het onderdeel Klimaatverandering. Zo maken we onze totale CO2-footprint inzichtelijk en dit biedt kansen om onze invloed op de verduurzaming van de keten te vergroten.
Totale CO2-uitstoot Facilicom Group 2019-2023
*Cijfers 2023 betreffen scope 1, 2 en zakelijke declaraties en zijn exclusief het verbruik van de huurpanden van Incluzio, verrekening laadsessies eigen vestigingen en compensatie.
Hoofdkantoor Facilicom Group in Schiedam CO2-neutraal
Het hoofdkantoor aan de Karel Doormanweg in Schiedam is het eerste CO2-neutrale pand binnen Facilicom Group. Bij de opening van het hoofdkantoor in 2006 was het al een vooruitstrevend gebouw, waarbij we een van de voorlopers waren in het gebruik van warmte-koude-opslag. Destijds was dit concept nog experimenteel, maar het pand van 12.000 vierkante meter bewees dat het mogelijk was om hiermee te verwarmen en te koelen.
Sinds 2022 is het pand CO2-neutraal, wat een positieve mijlpaal is binnen onze duurzaamheidsambitie. Deze prestatie werd mogelijk gemaakt door twee belangrijke maatregelen. Ten eerste hebben we het warmte-koude-opslagsysteem (WKO) onder het gebouw geoptimaliseerd door middel van regeneratie. Ten tweede hebben we de kantoortemperatuur naar beneden bijgesteld.
Efficiëntieboost voor WKO-systeem
Een WKO-installatie is een gevoelig systeem. Door vervuiling met zand en verzilting door de nieuwe waterweg was het noodzaak om de warmte-koude-opslag te regenereren. Zo kon het rendement worden geoptimaliseerd en onnodige verliezen worden beperkt. In 2023 is echter nog wat gas gebruikt als gevolg van de storing.
De elektra die in Schiedam en alle panden waar we zelf energie inkopen is afkomstig van groene bronnen, zoals Nederlandse zon- en windenergie. Het voordeel is ook dat het kantoor in Schiedam een eigendomspand is. Daardoor zijn we flexibeler in het sturen van de verwarming en koeling.
Met refurbished machines bijdragen aan onze ambitie
Vaak presteert een gebruikte machine net zo goed als een nieuwe machine. Het hergebruik van machines is dan ook een belangrijke stap richting verduurzaming, en daarom heeft Gom het ‘refurbished first’ beleid ingevoerd, in nauwe samenwerking met leverancier Tennant.
Machines die nog functioneren krijgen bij Gom een tweede of zelfs derde leven. Ze worden grondig nagekeken, gereviseerd en indien nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Zowel qua werking als uiterlijk is er geen verschil met een nieuwe machine. Het enige onderscheid is een opvallende sticker op de refurbished machines, waarmee klanten kunnen zien dat Gom serieus werk maakt van het verminderen van de milieu-impact.