Sociale impact
Als familiebedrijf in de facilitaire branche zijn we nauw betrokken bij de samenleving. Met ons werk en via onze collega’s raken we de levens van heel veel mensen. Daarom vinden we het belangrijk dat we ons met sociaal werkgeverschap niet alleen inzetten voor onze collega’s maar ook voor de maatschappij in zijn geheel.
Positieve impact op maatschappij
Social Impact betekent dat je als organisatie activiteiten onderneemt met een positief effect op mensen in onze maatschappij. Naast het feit dat wij willen bijdragen, worden wij hierop ook steeds vaker bevraagd door onze klanten en sollicitanten. Bij Facilicom staat de deur open voor iedereen die wil en kan werken. Als groot bedrijf nemen we graag onze verantwoordelijkheid én kunnen we ook het verschil maken. Voorbeelden daarvan zijn de buitengewone ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de zorg voor anderen door vrijwilligerswerk via de Facilicom Foundation. Ook werken we nauw samen met scholen zoals Albeda om leerlingen meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt.
70 collega’s zijn in dienst gekomen dankzij de bemiddeling van onze sociale onderneming Buitengewoon.
Buitengewone ondersteuning
Onze rol als werkgever wordt steeds uitgebreider. Dat vinden we ook nodig om verandering op de arbeidsmarkt teweeg te brengen en deze inclusiever te maken. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen vitaler en gelukkiger zijn als ze (on)betaald werk verrichten. Wij willen iedereen de kans geven om weer mee te kunnen doen. Joanne Hubers (Buitengewoon) en Ian Smeyers (Nelis Company) bundelen hun krachten en zetten zich in voor die mensen aan de zijlijn van de samenleving door hen weer te betrekken en hun levensgeluk vergroten. Dat is niet alleen hartverwarmend, maar ook bittere noodzaak gezien de arbeidsmarktkrapte. Ons doel: iedereen moet een duurzame kans krijgen om te kunnen werken. Sociaal ondernemen zien we daarmee niet als opgave, maar als kans. Een kans om met elkaar en als organisatie een betere wereld te creëren, in het bijzonder voor hen die nu nog langs de zijlijn staan.
Buitengewoon jubileum: 5 jaar
Facilicom heeft een eigen sociale onderneming om ‘iedereen’ de kans te geven om te werken. Met Buitengewoon overbruggen we de afstand naar een echte baan voor mensen die dit op eigen kracht niet voor elkaar krijgen. In 2023 kon Buitengewoon het vijfjarig jubileum vieren.
Nelis Company per 2024 officieel onderdeel van Facilicom Group
Nelis is ooit opgezet als laagdrempelig initiatief om mensen die moeite hadden op de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Eerst waren dat banen voor glazenwassers, maar in de loop van de jaren is Nelis breder actief en professioneler geworden. Waar Stichting Nelis mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt en coacht naar een betaalde baan en perspectief biedt op een betere toekomst, levert Nelis Company kwalitatieve dienstverlening op het gebied van glas- en gevelreiniging en creëert werkgelegenheid. Begin 2023 is Facilicom Group een samenwerking met Stichting Nelis gestart. Het doel? Talenten via Nelis Company aan een baan binnen Facilicom Group helpen. Eind 2023 staat de teller op 13 plaatsingen. In 2024 is het doel 50 plaatsingen door middel van een meer projectmatige aanpak: 5 leerwerktrajecten voor steeds 10 kandidaten. De waarde van de sociale impact van de verschillende Nelis bedrijven was in 2023 in totaal € 516.197. Dat is bijna een verdriedubbeling ten opzichte van 2022!
Prestatieladder Sociaal Ondernemen: op naar trede 3
Facilicom Group heeft hoge ambities om sociaal te ondernemen: onze doelstelling is dat we in 2027 op trede 3 van de Prestatieladder Sociaal Ondernemen staan. Binnen onze bedrijven zijn aantoonbaar meer mensen uit de doelgroep (in)direct werkzaam dan bij vergelijkbare organisaties. We doen nu al veel met onze activiteiten via Buitengewoon en Nelis Company. Maar we kunnen en willen nog meer stappen zetten. Gom was vorig jaar de eerste van de Facilicom-bedrijven om trede 3 te behalen. Ook SafetyGroup en City360 zijn zover. Facilicom Solutions en Trigion Beveiliging staan op trede 2. Food&i wil in 2025 een eerste stap zetten op de ladder.
Sociale impacttafel met Albeda maakt impact inzichtelijk
In de Rotterdamse regio zijn veel werkgevers en onderwijsinstellingen actief om sociale impact te maken. Maar wat precies de kwalitatieve impact is van al die sociale inspanningen is nog onduidelijk. Daarom heeft Facilicom Group samen met Albeda op donderdag 26 oktober 2023 de sociale impacttafel georganiseerd. 28 organisaties schoven aan om de impact van initiatieven op het gebied van sociale duurzaamheid beter in kaart te brengen. De bevindingen worden verwerkt en verder uitgediept in een whitepaper.
Facilicom Foundation maakt medewerkers sociaal bewust
Maatschappelijke betrokkenheid heeft ons altijd al gekenmerkt. Als familiebedrijf zijn we van oudsher betrokken bij de samenleving. Facilicom werkt elke dag aan een betere leefomgeving voor iedereen. Een omgeving waar we kunnen doen wat we willen doen: wonen, werken, leren, zorgen, recreëren of sporten. Met de Facilicom Group Foundation geven we op een andere manier uiting aan die betrokkenheid: door initiatieven op te starten en te ondersteunen die bijdragen aan een leefomgeving voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is.
Onze medewerkers zijn hier nauw bij betrokken. Zo kunnen ze zelf projecten aandragen voor ondersteuning van de foundation. In 2023 zijn 33 aanvragen ook daadwerkelijk gehonoreerd. Daarnaast konden 12 projecten van eenmalige partners op support van de Foundation rekenen.
Binnen de Facilicom-bedrijven houden 21 ambassadeurs de aandacht voor de Foundation levend. De Foundation heeft 51 fans. Collega’s met het hart op de goede plek die anderen weten te inspireren tot maatschappelijke betrokkenheid.
Verder hebben we in 2023 het 365 platform gelanceerd. Dit is een samenwerking met NLvoorElkaar, waarop oproepen van mensen en goede doelen worden geplaatst. Ook kunnen collega’s een eigen hulpaanbod plaatsen. Met dit platform nodigen we alle collega's uit om samen de handen uit de mouwen te steken voor een ander. In de eerste 3 maanden na de lancering hebben we al 10.000 uur aan vrijwilligers werk gedaan!
21 ambassadeurs
45 projecten ondersteund
Een ander onderdeel van de Facilicom Foundation is het project ‘De uitdaging’. Een maand lang worden er allemaal activiteiten georganiseerd vanuit de foundation, waarin we ons met zijn allen voor 592 uur hebben ingezet voor de maatschappij.
Ook hebben we 19 collega’s uitgedaagd om een nachtje door te brengen onder de sterrenhemel in een sheltersuit (een combinatie tussen een slaapzak, tent en een jas), waar een
donatie van € 10.000 tegenover stond. Het doel hiervan was om voor één nacht te ervaren hoe het is om dakloos te zijn. Naderhand zijn deze sheltersuits gedoneerd aan Rotterdamse daklozen.
Ook kennen we de actie ‘Kleine bijdrage groot gebaar’. Die is bedoeld om gezinnen in de omgeving van onze collega’s een steuntje in de rug te geven tijdens de dure decembermaand. Medewerkers van Facilicom hebben voor 95 gezinnen een klein bedrag aangevraagd om een cadeautje te kopen of iemand in het zonnetje te zetten.
Theorie ontmoet praktijk
Facilitating Careers
Facilitating Careers is het initiatief van Facilicom om theorie en praktijk dichter bij elkaar te brengen. Via diverse activiteiten krijgen studenten en ook docenten een beter beeld van wat faciltair werk inhoudt. Het verhoogt de instroom van nieuwe medewerkers, maar Facilicom leert ook van de samenwerking met studenten. Onder de noemer van Facilitating Careers ontplooien we uiteenlopende activiteiten, variërend van het aanbieden van stages en traineeships tot samenwerkingsconvenanten en onderzoek. De TalentHub op Zuid is zo’n initiatief. Veel jongeren maken hun school niet af. Daarmee verkleinen ze hun kansen op de arbeidsmarkt, in een tijd waarin werkgevers schreeuwen om personeel. Ook het Albeda College in Rotterdam-Zuid ziet jongeren vroegtijdig afhaken. Doelstelling van de TalentHub op Zuid is om jongeren die dreigen uit te vallen te begeleiden naar een baan, of weer terug naar het mbo te krijgen.
Programma op maat
Facilicom Group heeft zich voor vier jaar verbonden aan de TalentHub op Zuid. Voor elke jongere is er een programma op maat, van trainingen en stages tot coaching en een baan binnen Facilicom. Elke vijf weken is er een workshop van Facilicom en jongeren nemen regelmatig een kijkje achter de schermen van mogelijke werkgevers. Daarnaast voorzien we de TalentHub van een financiële ondersteuning. Sinds de start op 1 april 2022 zijn 54 jongeren begeleid. En ook al is dat niet het doel: twee van hen werken inmiddels bij Facilicom. Het initiatief is al beloond met de Nederlandse Onderwijspremie 2023 voor het mbo, de hoogste onderscheiding in het onderwijs. De tweede prijs was goed voor 800 duizend euro. Jongeren van het Zadkine Startcollege interesseren we ook voor een baan in de facilitaire sector. De onderwijsinstelling in Rotterdam biedt al een paar jaar de entreeopleiding Facilitaire Dienstverlening & Zorg aan.
Derde leerweg: niet naar school, wel een mbo-diploma
Is het voor iemand lastig om een mbo-diploma te halen en wil diegene bij Gom aan de slag gaan? Dan biedt de derde leerweg uitkomst. Die term staat voor ‘praktijkleren’, een praktische opleiding en werken tegelijk. Zo helpen we medewerkers die geen mbo-kwalificatie hebben aan een eerste erkende mbo-kwalificatie op niveau 1 of 2, zonder dat zij naar school hoeven.
In 2023 hebben we 74 praktijkverklaringen mogen overhandigen. Hiervoor werken we samen met de Marlijn Academie als onderwijsinstelling, de gemeente Rotterdam en Buitengewoon. Praktijkleren heeft Gom in 2023 10 plaatsingen opgeleverd. In 2024 gaan we het project uitbreiden. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een proefplaatsing op een van onze praktijkleerlocaties: SVB, TU Delft of EUR. Zo maken we hen ‘werkfit’ en kunnen ze doorstromen naar een vacature binnen Gom. De praktijkleerlingen worden op de werkvloer begeleid door leermeesters. Daarvoor heeft Facilicom Group samen met Nelis een training ontwikkeld. We hebben inmiddels al dertig van die leermeesters beschikbaar, door het hele land.