Medewerkers aan het woord


Bij Facilicom Group en haar divisies zijn opvallend veel mensen lange tijd in dienst. Wat maakt Facilicom zo’n aantrekkelijke werkgever? En waarin vinden zij hun werkgeluk? Deze collega’s vertellen het graag.

Heb jij een verhaal over werkgeluk dat je met collega’s wilt delen? Laat het ons dan weten via happy@facilicom.nl

Wederzijdse
betrokkenheid

Ab Kapoen (64), Bedrijfsleider Loodgieters, CV en Legionellapreventie bij Breijer

“Als ik goed tel, ben ik inmiddels al 44 jaar in dienst bij Breijer. Mijn eerste baan was een bijbaantje in de aquariumzaak aan de Beijerlandselaan in Rotterdam. Hier werden aquaria verkocht die gemaakt werden van restglas afkomstig van Breijer Glashandel. Ik werkte er naast mijn studie Werktuigbouw aan de HTS. Van die tijd herinner ik me vooral de sfeer; het was er altijd gezellig en iedereen werkte hard mee aan de opbouw van de zaak. Een uitbreiding naar de hengelsport volgde al snel en binnen een paar jaar werd ook een tweede zaak geopend. Joop Breijer vroeg mij die zaak op te zetten en daar heb ik toen zelfs uitstel van mijn dienstplicht voor aangevraagd en gekregen. Ik deed er alles, van inkopen tot offertetrajecten. En toen er een jonge typiste in dienst kwam, vond ik er ook nog de liefde. Inmiddels zijn we al heel wat jaartjes getrouwd en zij werkt ook nog steeds bij de firma. Hoeveel werkgeluk wil je hebben?

Voor mij zit werkgeluk in vertrouwen. Vanaf de allereerste dag heb ik het vertrouwen van Joop Breijer gekregen, en later van andere leidinggevenden. Vertrouwen en verantwoordelijkheid vergroten de betrokkenheid bij de organisatie. En betrokkenheid maakt dat je net dat ene stapje harder loopt, dat zie ik ook nu bij mijn medewerkers. Ik geef leiding aan een kleine honderd mensen en het ziekteverzuim is heel laag. Dat is niet mijn verdienste, maar dat komt door wederzijdse betrokkenheid. We investeren in het werkgeluk van onze mensen, want zonder hen zijn we nergens. Dat dragen we ook uit. Samen vormen we de organisatie en iedereen is even belangrijk. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk op de hoogte te zijn van alles wat er speelt binnen het bedrijf. In mijn kantoor heb ik een portret van Breijer senior hangen en als ik te veel tijd achter mijn computer doorbreng, spreekt hij me streng toe: “Kapoentje, je mensen lopen buiten hoor.”

Oprechte interesse tonen
en de tijd nemen voor elkaar

Ad van Poppel (61), Directeur Kwaliteit bij Gom Schoonhouden

“Via een contact op de tennisbaan kwam ik 34 jaar geleden in dienst bij Gom Schoonhouden. Eerst in de operatie als objectleider bij het congresgebouw in Den Haag en later bij het bedrijfsbureau. Toen ik de mogelijkheid kreeg om die overstap te maken, heb ik die kans met twee handen aangegrepen. Het bedrijfsbureau is ondersteunend aan de operatie en bood mij toegang tot alle facetten van de hele Gomorganisatie. Die variatie sprak en spreekt me nog steeds elke dag zeer aan. Inmiddels is het bedrijfsbureau doorgegroeid naar de afdeling KZI (KwaliteitsZorg en Innovatie) Belangrijk aspect van mijn werk is het voeding houden met de werkvloer. Daar gebeurt het tenslotte en vandaar uit kunnen we onze dienstverlening verbeteren en optimaliseren. Het leuke van mijn baan is ook het bezoeken van bijzondere objecten. Zoals vorige week, toen bezocht ik op één dag onze schoonmaakmedewerkers in een dierentuin en in een ziekenhuis. We spraken over hun werk en wat zij nodig hebben om hun werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Als directeur Kwaliteit is dat natuurlijk waar het over gaat, maar het gesprek ging ook over hen. Over hun doelen en ambities en over hun werkgeluk. Zo was het enthousiasme van de voorman in Blijdorp aanstekelijk. Vol trots liet hij me de pasgeboren babykrokodillen zien en nam hij me mee naar de leeuwen, zijn lievelingsdieren. Ook juist op dit soort momenten vind ik mijn werk geweldig. Dan wordt duidelijk waar we het voor doen: we maken niet alleen schoon, maar we dragen bij aan de beleving van bezoekers. Ook in het St. Anna ziekenhuis in Geldrop werd ik warm onthaald en had ik fijne gesprekken met de objectleiding en de schoonmaakmedewerkers.

Ik denk ook dat daar de kracht van onze organisatie ligt: we nemen de tijd voor elkaar, tonen oprechte interesse, staan open voor ideeën en bieden kansen. Zo heb ik het de afgelopen 34 jaar in ieder geval ervaren. Hopelijk geldt dit ook voor andere collega’s en behouden we onze open bedrijfscultuur. Voorwaarde is wel dat we in gesprek blijven met elkaar, de tijd nemen voor elkaar en oog houden voor onze omgeving.”

Investeren
in talentontwikkeling

Miranda Nieuwpoort (55), Teamleider sales support

“Eigenlijk kwam ik per toeval bij Facilicom terecht. Ik werkte bij Falck Security & Services dat werd overgenomen door Facilicom en vervolgens fuseerde met PreNed Beveiliging (nu Trigion). Dat was echt wel even anders, maar het wende al gauw. Ik had meteen door dat Facilicom een mooie organisatie is die goed voor haar mensen zorgt. Vandaar dat ik er nu, 13 jaar later, nog steeds werk. Ik begon mijn loopbaan bij Facilicom als coördinator van Direct Marketing projecten, op het hoofdkantoor. Een logische stap, na een ondersteunde rol op het gebied van Marketing & Sales bij Falck. Bijna elf jaar werkte ik als Cöordinator Direct Marketing, waarvan een hele periode parttime. Ik had drie jonge kinderen en ik wilde de balans werk-privé goed bewaken en er voor hen kunnen zijn. Daar was alle ruimte voor en maakte dat ik, in die tropenjaren met kleine kinderen, ook echt werkgelukkig kon zijn. Volgens mij ligt de sleutel tot werkgeluk dan ook in oprechte aandacht en begrip. Bij mijn team heb ik als voorbeeld de ‘Dagstart’ ingeluid: een halfuurtje waarin we bespreken hoe het gaat, welk werk er ligt, wie wat doet en of er nog bijzonderheden zijn. Zo blijven we aangesloten en betrokken bij elkaar. En dat werkt.

Werkgeluk is natuurlijk heel persoonlijk. Je kunt niet voor een ander bepalen wat werkgeluk is, maar je kunt het werkgeluk van een ander wél beïnvloeden. Door een heldere visie uit te dragen bijvoorbeeld, de teambijdrage te benoemen en waardering of positieve feedback te geven. Als resultaatgerichte organisatie is het gevaar dat we teveel kijken naar output. Ik ben ervan overtuigd dat als de input goed is - oftewel oprechte aandacht en waardering - de resultaten vanzelf volgen. Geef mensen de ruimte en het vertrouwen om te groeien en investeer in talentontwikkeling. Dat klinkt misschien cliché, maar ja, alle clichés zijn waar.”