België

De impact van COVID-19 was in België al merkbaar vanaf eind februari en heeft zich echt doorgezet vanaf 13 maart. Op dat moment voerde de overheid een gedeeltelijke lockdown door, die in de daaropvolgende weken telkens verstrengde. Alleen essentiële sectoren zoals logistiek, pharma en zorg waren na verloop van tijd nog open. Niet-essentiële verplaatsingen en samenscholingen waren verboden en de politie controleerde actief op inbreuken. In combinatie met de volledige sluiting van de scholen en de openbare diensten, trof COVID-19 de economie en het sociaal weefsel in haar hart. België ging op slot zonder vooruitzicht op een snelle heropening.

Corona zorgde voor ongeziene, drastische maatregelen en een situatie die per definitie onvoorspelbaar en onzeker was. Ook de overheid deelde in de crisis en had vooral de eerste dagen en weken moeite om focus en daadkracht te tonen. Met elke nieuwe maatregel groeide de onduidelijkheid en onzekerheid over de impact en gevolgen. In deze uitdagende tijden heeft Facilicom België zich elke dag opnieuw een betrouwbare, flexibele en wendbare partner getoond. Zowel voor onze medewerkers als voor onze klanten. Crisismanagement teams, een heldere communicatie met de medewerkers en een constructieve samenwerking met de sociale partners, maakten dat we zekerheid en rust boden in onzekere en verwarrende tijden. Prorest en Gom werden de eerste weken het hardst getroffen, met omzetverliezen van meer dan 50%. Ook de collega’s die instaan voor de passagiersbegeleiding op de luchthaven vielen terug op een minimale activiteit. Bij Facilicom Solutions en Trigion hebben we in deze crisis net onze rol van consultant en expert kunnen opnemen en veel toegevoegde waarde gebracht. De steunmaatregelen van de overheid leggen de focus vooral op het behoud van banen. Een uitzonderlijk systeem van tijdelijke werkloosheid geeft ons binnen elke divisie de flexibiliteit om de inzet van uren en expertise zoveel mogelijk gelijk te laten lopen met het verlies aan omzet. De impact op de financiële situatie en het welzijn van onze medewerkers, mogen we echter nooit onderschatten. Het loonverlies is aanzienlijk, de thuisopvang en pre-teaching van jonge kinderen zorgt voor spanning, en telewerk botst nu en dan op zijn limieten.

De erkenning van onze activiteiten als essentieel voor de economie en de waardering van onze klanten, hebben een verschil gemaakt. Het is ondertussen heel duidelijk gebleken dat wij het land mee draaiende houden door aan het werk te blijven bij onze klanten. We zijn op geen enkel moment de veiligheid van onze medewerkers uit het oog verloren en hebben doorheen de eerste weken met creativiteit en flexibiliteit voorzien in de noodzakelijke beschermingsmiddelen voor onze medewerkers. En dit op een verstoorde markt. De helden van deze crisis kunnen we niet genoeg bedanken. We vinden ze terug in alle divisies en stafafdelingen. Bij onze klanten, in onze lokale kantoren en op ons hoofdkantoor in Antwerpen. Hun verhalen blijven bij en sporen ons aan om samen aan de doorstart van Facilicom België te werken. Na corona zal België een ander land zijn. Ook Facilicom moet zich opnieuw uitvinden. Met nieuwe concepten, processen en werkmethodes. En soms zelfs met een volledig nieuw business model. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet en weten dat we kunnen bouwen op een wendbare organisatie. We steunen op onze mensen en op de creativiteit en flexibiliteit waarmee ze mee naar oplossingen zoeken.

"De helden van deze crisis kunnen we niet genoeg bedanken. We vinden ze terug in alle divisies en stafafdelingen. Bij onze klanten, in onze lokale kantoren en op ons hoofdkantoor in Antwerpen."


Trots op onze collega's in de frontlinie!

De erkenning van onze werkzaamheden als cruciale factor voor de economie en de waardering van onze klanten, hebben het verschil gemaakt. Het is ondertussen heel duidelijk gebleken dat wij het land mee draaiende houden door aan het werk te blijven bij onze klanten. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe trots we zijn op onze collega’s.

Video

Het Laatste Nieuws heeft eind april onze schoonmaakploeg bij het AZ Vesalius in de kijker gezet via een videodagboek. Bekijk de korte video hier.

Videoboodschap Patricia Ghering