Linoleum
Linoleum, ook wel marmoleum genoemd, is een vloer gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnzaadolie, hars, vulmiddel en jute. Bij een linoleumvloer gaat het vooral om de toplaag die de ervaring bepaalt. De toplaag is meteen ook de beschermlaag. In de professionele omgeving (kantoren en scholen wordt de vloer intensief belopen. Daarom wordt er een polymeer laag op de vloer aangebracht (in de was zetten) om de vloer te beschermen. Uit voorzorg is het belangrijk deze laag te blijven behandelen, want een kale vloer is minder goed schoon te maken en niet bestand tegen het indringen van vervuiling. Daarnaast ziet de vloer er minder mooi uit, en een vloer is tenslotte een eyecatcher. We kennen verschillende methoden om linoleum te onderhouden.
Hoe herken je problemen?
- Glanzende randen en een matte binnenkant
- Opbouw van polymeer (was) langs de randen
- Zichtbare looppaden of sporen van stoelen of tafels
- Ga met je hand over de vloer. Glinsters in stof geeft aan dat de hechting niet goed is.
Wat wil je zien?
Een egaal gesloten en schone vloer, met matte of (licht) glanzende uitstraling. Als de vloer kaal oogt, is er specialistisch onderhoud nodig
Onderhoudsadvies
We hebben verschillende soorten onderhoud. Hoe je de vloer behandelt en de voorzorg en preventie die je toepast, heeft allemaal invloed op de kwaliteit en levensduur van de vloer. Dagelijks, periodiek en specialistisch vloeronderhoud is allemaal verbonden met elkaar. Het één kan niet zonder het ander.
Dagelijks onderhoud heeft een grote invloed op de kwaliteit en de uitstraling van de vloer. Het uitvoeren van het dagelijks en periodiek onderhoud in de juiste frequentie is belangrijk om overbodige kosten voor het renoveren van de vloer te voorkomen en/of uit te stellen.
Dagelijks onderhoud Verwijder los vuil en stof door de vloer te stofzuigen of stofwissen
Periodiek onderhoud Mop de vloer met een neutrale reiniger. Neem vuil water op met een droge mop of waterstofzuiger. Mop na met schoon water.
Specialistisch onderhoud
Sprayen
Meerdere keren per jaar, afhankelijk van vervuilingsgraad. Sprayreiniging houdt de vloer in optimale conditie en zorgt dat vuil niet kan hechten. De vloer heeft een egaal schone uitstraling en kan na het onderhoud gemakkelijk gereinigd worden
Topcoaten
Frequentie is afhankelijk van vervuilingsgraad. Met topcoaten verwijder je de bovenste polymeerlaag en voorzie je de vloer van nieuwe polymeerlagen. Zo herstelt de beschermlaag, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet en de vloer gemakkelijk te reinigen is.
Voor topcoaten
Na topcoaten
Recoaten
Frequentie is afhankelijk van het gebruik van de vloer 1 keer in de 3-5 jaar. Met recoaten haal je alle lagen polymeer weg, breng je eerst een seallaag aan en voorzie je daarna de vloer van nieuwe lagen. Door alle polymeerlagen van de vloer te herstellen, Is de vloer optimaal beschermd, makkelijker te reinigen en waardoor de levensduur verlengt.
Goed om te weten Strippen en conserveren zijn in de markt voor vloeronderhoud nog veelgebruikte termen om het top en/ of recoaten van linoleum aan te duiden. Omdat vaak niet duidelijk is wat we met strippen en conserveren bedoelen, geven wij de voorkeur aan het gebruik van de termen topcoaten en recoaten.
Recoaten geeft vaak een aanzienlijke verbetering van de uitstraling van de vloer. Echter is de vloer niet geheel vernieuwd. Let op: na het recoaten kan de vloer juist vlekkerig ogen. Dit trekt vanzelf weg na periodiek onderhoud en/of sprayen.
I-Wax een duurzaam vloeronderhoudsysteem
I-Wax is een vloeronderhoudsmethode waarbij de vloer tijdens de reguliere (dagelijkse) schoonmaak continu gereinigd en gevoed wordt met behulp van geimpregneerde moppen. Hierdoor is periodiek en specialistisch vloeronderhoud zoals sprayen en topcoaten niet tot nauwelijks benodigd. Met de I-wax methode worden geen milieubelastende detergenten ingezet en ook het waterverbruik is zeer beperkt. Dit maakt de onderhoudsmethode zeer milieuvriendelijk.
De vloer als nieuw met 2 componenten PU-coating
Wanneer een vloer dermate beschadigd is dat herstel vrijwel niet meer mogelijk is, dan kan er met behulp van 2 componementen PU coating een nieuwe beschermlaag voor de vloer worden gecreeerd. Deze laag kan transparant zijn of in een nieuwe kleur worden afgewerkt, waardoor de vloer weer als nieuw oogt. Het aanbrengen van de coating is erg arbeidsintensief en specialistisch werk. Ook heeft deze coating relatief gezien een langere droogtijd. Bij een juiste toepassing van de coating en gewoon gebruik van de vloer is er 5 tot 7 jaar geen groot onderhoud nodig op de vloer.
Do’s
- Investeer in een goede inloopzone. De inloopzone begint buiten voor de ingang en loopt binnen nog ruim door, met onder meer droogloopmatten. De functie van de inloopzone is dat het vocht en zand van buiten echt de ‘tijd’ heeft om van de schoenen af te vallen. Zand en vocht tast de toplaag van vloeren aan.
- Zorg voor de juiste bescherming onder stoelen en tafels. We zien vaak krassen ontstaan door te harde doppen.
Dont’s
- Zet geen waterdoorlatende plantenpotten op de linoleumvloer. De watervlekken zijn meestal niet te verwijderen.
- Is de onderhoudshistorie van de vloer niet bekend? Ga niet van start met vloeronderhoud, maar win expertadvies in.
Tips & Trics
Check de vloer
Is het onbekend of de vloer PVC of linoleum is? Check het van tevoren, want dit heeft een ander soort onderhoud en reiniging nodig. Vraag aan de locatie verantwoordelijke of het facilitair bedrijf of informatie aanwezig is over het type vloer en de historie van het vloeronderhoud. Is er geen informatie beschikbaar, dan moet je zelf op onderzoek uit. Check of ergens een slecht stukje vloer is waar je de onderkant van de vloer kunt zien. Je kunt dan op twee manieren controleren of het linoleum is.
- Pak een hoekje vast, trek omhoog en kijk en eronder. Linoleum ligt altijd op een jute onderrug.
- Verhit een naald of paperclip en druk deze enkele seconden op de vloer. PVC ‘smelt’ en linoleum verbrandt.
Foto rechts: alle bestandsdelen van linoleum