Tapijt
Er zijn veel soorten tapijt, in onder meer kleuren, materialen en uitstraling. Niet synthetische tapijten zijn gemaakt van natuurlijke vezels zoals wol, katoen of sisal. Synthetisch tapijt is gemaakt uit kunstmatige vezels zoals nylon of polyesters. Voor alle soorten tapijt geldt dat ingetrokken vlekken moeilijk te verwijderen zijn. Daarom is goed onderhoud van tapijt van groot belang voor de gewenste uitstraling.
Hoe herken je problemen?
- Vlekken die niet te verwijderen zijn
- Lelijke slijtage plekken
- Bij een hoogpolig tapijt zie je soms dat de vloer ingedrukt is op sommige plekken.
Wat wil je zien?
Een egale vloer zonder vuil en vlekken.
Onderhoudsadvies
Dagelijks Stofzuigen met een (borstel)stofzuiger. De inloopzone in ieder geval dagelijks.
Periodiek Wekelijks de hele vloer met een (borstel)stofzuiger vrijmaken van stof. De rest van de week opzuigen wat zichtbaar is voor het oog. Vlekken kun je verwijderen met reinigingsmiddel, met doekje of door te borstelen, eventueel met de incapsulatie methode.
Specialistisch onderhoud
Er zijn verschillende methoden voor specialistisch onderhoud van tapijt
Bonnet tapijtreiniging
Bonnet is een reinigingsmethode voor vervuiling aan de oppervlakte van het tapijt. Periodiek ingezet naar behoefte, meestal meerdere keren per jaar afhankelijk van de vervuilingsgraad Eerst de vloer zuigen, dan gelijkmatig detergent over de vloer nevelen. Tapijt reinigen met behulp van éénschijfmachine en klamvochtig katoenen pad.
De Bonnetpad neemt het vuil op met de reinigingsmiddelen.
Incapsulation methode
Een zeer grondige methode, voor een milieuvriendelijke reiniging van het tapijt. Dit kan 1x per jaar of vaker indien nodig (tussenbeurt).
- De vloer in zijn geheel stofzuigen met een (borstel)stofzuiger.
- Tapijt gelijkmatig vernevelen met detergent en deze direct inborstelen met een borstelmachine (vb. met Smart Care Trio System).
- Detergent volgens voorschrift in laten werken, bij droging vormt zich een kristalstructuur waarbij het vuil en detergent is ingekapseld.
- Kristallen verwijderen door grondig te stofzuigen met borstelstofzuiger Na een half uur is de vloer droog en begaanbaar. Het is aan te raden daarna nog een keer te stofzuigen.
Sproeiextractiemethode
Deze vorm van onderhoud wordt normaal gesproken 1x per jaar ingezet. Het is een dieptereiniging voor het tapijt. Voorafgaand aan de behandeling altijd stofzuigen. Tapijt nevelen/ inspuiten en daarna spoelen met water. Het water wordt na afloop opgezogen. Eventuele vlekken kan je apart nabehandelen met een vlekverwijderaar.
Do’s
- Bescherm het tapijt voor indeuken door matten onder bureaus en tafels te leggen.
- Gebruik de juiste doppen onder wielen en poten.
- Vlekken in het tapijt? Verwijder deze zo snel mogelijk. Hoe verder de vlek intrekt, hoe lastiger die te verwijderen is.
Dont’s
- Bij de Bonnet reiniging: gebruik geen greenspeed microvezelpad. Veel leveranciers geven geen garantie meer wanneer daarmee wordt gereinigd.
- Niet te nat reinigen als het gaat om een wollen tapijt. Houdt de vloer het liefst helemaal droog.
Tips & Trics
- Wanneer een tapijtvloer al ouder is en vaak een behandeling heeft ondergaan, is het mogelijk het tapijt opnieuw te laten impregneren voor een goede beschermlaag.
- Plaatselijke vlekken kunnen ook verwijderen worden met de incapsulatiemethode, met behulp van een spuitflesje.