PARTNERS

Vanuit Buitengewoon dragen we volop bij aan de doelen van Facilicom Group op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen en goed werkgeverschap. Als het om inclusie gaat, doen we dat door binnen – maar ook buiten! – de divisies iedereen de kans te geven mee te doen. Daarnaast zijn we er als kenniscentrum om ook de doelstelling van diversiteit actief te bevorderen. Je ziet dit onder andere terug in onze keuze voor partners en in de afspraken die we met hen maken. We delen hieronder twee inspirerende voorbeelden met jullie.

NELIS; SOCIAL CLEANING MET STEEDS MEER SCHAAL

Nelis Company heeft sterke wortels in de Haagse volksbuurten waar opa Nelis nog altijd bekend staat als ‘de zingende glazenwasser’. De firma voor sociale glas- en gevelreiniging is een van de pioniers op het gebied van social return. Vanuit de eigen stichting Nelis kunnen maatschappelijke projecten op aandacht rekenen. Bedrijf en stichting trekken nauw samen op om jongeren die op een zijspoor zijn beland de kans te bieden het vak van glazenwasser te leren. En dat werkt.

VOORKEURSPARTNER BIJ AANBESTEDING

Voor Buitengewoon is Nelis een inspiratiebron. Het bedrijf toont al jaren aan dat een groot hart en een goede businesscase elkaar versterken. Contacten zijn er dan ook al langer en het is mooi om te zien dat we elkaar steeds beter weten te vinden. Vorig jaar resulteerde dit in een samenwerkingsafspraak waarmee Nelis als voorkeurspartner is aangemerkt van Gom Specialistische Reiniging. Nelis staat daarmee als onderaannemer bovenaan de lijst en is onder meer al volop betrokken bij de uitvoering van het contract dat Gom met ABN AMRO heeft. Nelis ondersteunt de tenderdesk van Gom bij de invulling van social return in offertes.

KANSRIJKE METHODIEK

De samenwerkingsrelatie met Nelis laat zien dat we met wat Facilicom Group te bieden heeft in staat zijn succesvolle voorbeelden van sociaal ondernemerschap meer schaal te geven. Daarmee onderstrepen we ook dat het niet gaat om vanuit Buitengewoon zoveel mogelijk resultaat te claimen, maar juist om de sociale impact die we met én dankzij goedgekozen partners maken. De methodiek van Nelis om jongeren van de straat aan een leermeester te koppelen biedt nog veel meer mogelijkheden: we kunnen dit ook goed in onze andere sectoren en divisies toe gaan passen. Het aanstekelijke enthousiasme en de ervaring van Nelis komen ons daarbij zeer van pas.

WROKKO; DE KRACHT VAN CULTURELE VEELZIJDIGHEID

Je zou het misschien niet zeggen, maar de arbeidsmarkt kent ook voor hoger opgeleiden de nodige obstakels. Zeker voor jongeren met een andere culturele of etnische herkomst blijkt het verdraaid lastig om een vliegende start te maken met hun loopbaan. Vindt bijvoorbeeld maar eens een geschikte (afstudeer)stage. Als het om het overbruggen van culturele afstand gaat zet Buitengewoon zich ervoor in om ook hierbij contactpunt en aanjager te zijn. In het Rotterdamse Wrokko hebben we een bijzondere partner gevonden. Facilicom Group toonde zich als een van de eerste grote bedrijven bereid om zich te committeren aan het doel om voor hoger opgeleide jongeren met een bi-culturele achtergrond de toegang tot het Nederlandse bedrijfsleven te verbeteren. We bieden hen via het Buitengewoon-netwerk graag een kickstart, zodat ze het instroomniveau vinden dat bij hun kwaliteiten past.

CULTURELE KENNISOVERDRACHT

Buitengewoon geeft inmiddels voor het tweede jaar vorm aan de samenwerking tussen Facilicom Group en Wrokko. Dit staat niet op zichzelf. Het streven is namelijk dat minimaal tien procent van de staf en het management van de Facilicom-divisies een andere nationaliteit of herkomst heeft. En dat sluit naadloos aan bij wat Wrokko doet. De netwerkorganisatie bevordert culturele uitwisseling door samen met bedrijven programma’s op te zetten waarin zowel contact als kennisoverdracht een rol spelen. Van trainingen in samenwerking met multiculturele studentenverenigingen tot events waar studenten en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven elkaar ontmoeten.

TIEN TALENTEN

De ambitie die Buitengewoon en Wrokko voor 2022 hebben uitgesproken is om uit het Wrokko-netwerk tien talenten te selecteren die in aanmerking komen voor een management traineeship, startersfunctie of stageleerplek binnen een van de divisies. We kijken ernaar uit hen te verwelkomen en samen deze uitdaging aan te gaan. Ook stellen we locaties en voorzieningen beschikbaar waarmee we de deelnemers aan Wrokko-bijeenkomsten gastvrij ontvangen. We organiseren onder meer inspirerende inhousedagen waarbij de talenten van Wrokko samen met onze collega’s werken aan een uitdagende opdracht en elkaar zo kunnen ontmoeten en inspireren.