Projecten in beeld

Wie konden we in deze tijd extra ondersteunen?

Het is overweldigend om te zien hoeveel mooie projecten er van de grond zijn gekomen in deze coronatijd. Initiatieven die zomaar worden gelanceerd in straten, buurten en dorpen en steden. Juist in deze tijd is elkaar helpen zo belangrijk. Bij de Facilicom Foundation vonden we het in ieder geval belangrijk genoeg om een extra noodbudget beschikbaar te stellen. Daarmee konden we de stichtingen waarmee we nauw samenwerken een extra zetje in de rug geven.

Voedselbank Nederland

De voedselbanken in Nederland zijn het gewend om te werken met beperkte mogelijkheden. Maar corona heeft het er niet beter op gemaakt. Het aantal vrijwilligers nam in één keer fors af. De voedselbanken moesten hun werk zien te organiseren binnen de beperkingen van de anderhalvemeterregel. Hamsterende consumenten maakten dat supermarkten amper voorraden overhielden om de doneren. Met sluiting van diverse voedselbanken tot dramatisch gevolg.

Heel veel mensen zijn afhankelijk van die ondersteuning. De Facilicom Foundation wilde niet aan de zijlijn blijven staan. We staan een jaar lang garant voor de voedselvoorziening van 100 gezinnen in ons land. Samen ongeveer 300 mensen, van wie een derde deel nog kind jonger dan 18 jaar is. ‘De Facilicom Foundation stond klaar voor ons en kunnen wij met recht een geweldige samenwerkingspartner noemen’, schreef het dankbare bestuur ons.

Gevoel van solidariteit

Die samenwerking hangt gelukkig niet alleen van ons af, want met vereende krachten draaien de meeste voedselbanken inmiddels weer als vanouds. Niet voor niets sluit het bestuur hun bedankje aan ons af met de veelzeggende woorden: ‘Als we het gevoel van solidariteit ook de komende fase van de crisis kunnen vasthouden, dan hebben we als samenleving echt iets gewonnen, mede dankzij de Facilicom Foundation.’ Wil jij de voedselbanken ook helpen? De voedselbanken kunnen altijd vrijwilligers gebruiken die helpen met de uitgifte van het eten en andere spullen. Heb je interesse om hierbij te helpen bij een voedselbank bij jou in de buurt, stuur dan een mail naar info@facilicomfoundation.nl

Voor Goed – Rotterdam Impact Agency

"Studenten van Zadkine Startcollege koken samen met hun horeca-docenten maaltijden voor kwetsbare Rotterdammers. De studenten willen zich zo graag inzetten dat ze zelfs in hun vakantie in de rij staan om te helpen. “Vanuit onze horeca-opleiding koken we altijd al voor een klein bedrag maaltijden voor Rotterdammers uit Vreewijk die daar behoefte aan hebben. Normaal kunnen ze dat ook in ons gebouw opeten, maar vanwege Corona viel dat weg. Op LinkedIn zag ik een oproep van wijkagent Natalie van Hoorn waarin ze vroeg of er mensen waren die hulp konden bieden bij maaltijden voor kwetsbare kinderen. Veel kinderen krijgen in deze tijd geen gezonde maaltijd meer thuis. Dat ging me vreselijk aan het hart.”

“Ik heb gereageerd dat wij natuurlijk iets wilden betekenen. Onze docenten horeca waren direct enthousiast. Onze studenten komen vaak zelf uit een kwetsbare positie, voor hen is het ook fijn om iets te kunnen betekenen. Natalie heeft veel reacties gekregen en ons in contact gebracht met de gemeente Rotterdam. Ons werd de vraag gesteld hoeveel maaltijden we konden maken. Wij konden veel doen. Uiteindelijk hebben we afgesproken dat we in totaal 3.000 maaltijden maken, verspreid over 10 weken. De Facilicom Foundation vergoedt de kostprijs van de maaltijden.”

Leger des Heils

In de veelheid van maatregelen die we moesten nemen om corona van het lijf te houden, keerde één woord steeds weer terug: hygiëne. Maar wat moet je met aanbevelingen voor je persoonlijke hygiëne als je geen dak boven je hoofd hebt? Gedwongen wordt om overdag - en vaak ook ‘s nachts - over straat te slenteren? Zonder toegang tot ook maar de meest elementaire benodigdheden om bijvoorbeeld je handen te wassen of te desinfecteren? Met onze financiële bijdrage kon het Leger des Heils worden geholpen met 10.000 rugtasjes. Daarin: alle benodigdheden om jezelf te desinfecteren (hygiënedoekjes en zeep), een kaart met uitleg over de hygiënemaatregelen, een rol toiletpapier en een snack. Ook hier was de dank overweldigend. Het is belangrijk dat ook daklozen zich kunnen beschermen tegen het coronavirus, ook omdat het een doelgroep is die vaak wordt vergeten. Daarom vonden we het een mooi initiatief van het Leger des Heils.

Stichting Het Vergeten Kind

Voor veel kinderen is gelukkig opgroeien geen vanzelfsprekendheid. Ze groeien op in armoede, er is niemand die naar hen omkijkt of het is thuis niet veilig. Of ouders hebben ernstige problemen waar kinderen onder lijden, zoals verslaving of psychische problemen. Gelukkig is er een stichting die zich daarvoor inzet: Het Vergeten Kind. Als familiebedrijf van huis uit vinden we bij Facilicom dat zo’n doel de steun van onze Foundation verdient. Bekijk hieronder het filmpje als je meer wilt weten.

Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes

Niet voor ieder kind is het vanzelfsprekend: je verjaardag vieren en overladen worden met cadeautjes. Bijvoorbeeld omdat ze het thuis niet breed hebben. Daarom bestaat er een stichting die ‘kwetsbare’ kinderen tussen de 6 en de 12 jaar alsnog dat kinderfeestje geeft. De stichting Uitgestelde Kinderfeestjes neemt de ouder of ouders alle zorg uit handen en organiseert buitenhuis een activiteit. De Facilicom Foundation vindt het een pracht van een initiatief. Daarom dragen we graag bij aan het realiseren van de doelstelling. In de afgelopen (corona)maanden was het werk van de stichting extra op haar plaats. Het organiseren van een fysiek kinderfeestje kon door de overheidsmaatregelen geen doorgang vinden. Daarom kregen kinderen die ervoor in aanmerking kwamen een feestelijke box vol cadeautjes thuis. En ook dat bracht een vrolijke lach op het gezicht van alle jarigen.