LIJL

Overgewicht komt in Nederland veel voor, in Hollands Kroon bij circa 1 op de 5 gezinnen. Je gevolg op jongere leeftijd is vaak weinig zelfvertrouwen, niet kunnen/durven sporten, gepest worden en het ontstaan van lichamelijke klachten (pijn aan gewrichten, suikerziekte). Indien het overgewicht aan houdt tot op latere leeftijd, worden de lichamelijke klachten ernstiger of komen er andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten bij. Hoe eerder het kind, ondersteund door ouders, opvoeders en andere naasten, weer op gezond gewicht komt, des te meer uitzicht er is op een zorgeloos en prettig leven. In Hollands Kroon hebben daarom diverse betrokken partijen (GGD, diëtiek, oefen- en bewegingstherapie, fysiotherapie en Incluzio Hollands Kroon) binnen en buiten de zorg, de handen in een geslagen. Dit heeft geleid tot het project Lekker in je Life. Gericht op het kind én op zijn of haar woon- en leefomgeving.

Voor wie?

Voor kinderen/jongeren met overgewicht in de leeftijd van 2 tot 18 jaar, waarvan de ouders/verzorgers daar samen iets aan willen doen.

Duur

Het traject duur minimaal 1 jaar, uitloop is mogelijk.

Kosten

De eigen bijdrage betreft €25,-

Visie

Lekker in je Life richt zich niet enkel op afvallen in gewicht maar juist vooral op het levensgeluk. Kinderen die goed in hun vel zitten leven over het algemeen gezonder. De inhoud is hierom flexibel en kan op het individuele kind/gezin worden aangepast.

Inhoud Binnen Lekker in je Life wordt de locomotief bestuurd door jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen werkzaam bij de GGD. In overleg met de mogelijke deelnemers bepalen zij of deelname aan Lekker in je Life gewenst is of niet. Er kunnen redenen zijn die deelname (tijdelijk) in de weg staan, zoals ziekte en/of andere spanningsbronnen in het gezin. Wanneer er over gegaan wordt tot aanmelding zijn er drie wagonnetjes die van toepassing kunnen zijn bij het verdere traject. De volgorde van de wagons staat niet vast maar wordt in overleg met deelnemers bepaald. Wagon 1: Gedrags- en gezinsbegeleiding Hiervoor wordt aangemeld bij het wijkteam Incluzio Hollands Kroon. Zij zijn er om te begeleiden op het pad naar en om gezonde leefpatronen te versterken. Er vindt nauwe samenwerking plaats tussen Incluzio Hollands Kroon en de andere partners binnen het traject van Lekker in je Life. Wagon 2: beweegprogramma Fysiotherapeuten nemen bij kinderen/jongeren zo mogelijk eventuele fysieke beperkingen weg om tot optimaal bewegen te kunnen komen. Tevens organiseren zij samen met plaatselijke sportclubs evenementen (als sportdagen) om deelnemers het plezier in bewegen te laten ervaren. Wagon 3: kinderdiëtiek Vanuit de diëtiek worden voedingsadviezen in brede zin gegeven; niet alleen worden deelnemers geïnformeerd over wat gezonde voeding is maar ook leert men bewust inkopen te doen en gezond(er) te koken. Aanmelden Aanmelden of vragen? Mail naar: info@lijl.nl.

Betrokken partners

Gedrags en gezinscoaching Incluzio Hollands Kroon Voor gespecialiseerde zorg o.a.: Grip op Groei, Opvoedpoli locatie Den Helder Beweegprogramma Praktijk voor kinderfysiotherapie ‘de Kikkersprong’ (Nieuwe Niedorp/Winkel) Praktijk voor kinderoefentherapie, Jolien Glas (Middenmeer, Wieringerwerf) Fysiotherapie Noordkop (Anna Paulowna) Diëtetiek De Bloei, diëtistenpraktijk voor Jeugd en Gezin (Wieringerwerf en Nieuwe Niedorp) Dieet & Co (Hippolytushoef, Anna Paulowna) Praktijk voor diëtetiek en lifestyle coaching Slim Fit (Breezand)